Krvácanie ďasien je nebezpečný signál – nepodceňujte ho

Čo sú to zdravé ďasná?

Zdravé ďasná zohrávajú dôležitú úlohu  pre základ zdravého chrupu. Sú svetlo ružovej farby, pevné a majú vlnitý profil. Čo je však dôležité, zdravé ďasna nekrvácajú!

Prečo mi krvácajú ďasná?

Možno mnoho z náš pri čistení zubov, zbadá v umývadle spolu so zubnou pastou aj krv. Deje sa to však tak často, že nám to príde až bežné a sami seba presvedčíme, že o nič nejde. Ak vám krvácajú ďasná pri čistení zubou zubnou kefkou alebo zubnou niťou   nie je to normálne a ani zdravé. Bez ohľadu na to, kedy sa krvácanie objaví, ide o varovný signál. Keďže bolesť ďasien nepatrí medzi príznaky, ktoré sa objavia hneď, mnohokrát prehliadame aj ďalšie varovne signály sprevádzajúce zápal ďasien ako sú začervenanie, opuch, citlivosť. Dobrou správou však je, že ochorenie ďasien (gingivitída) je v skorom štádiu ešte zvrátiteľné, a to prostredníctvom lepšej každodennej starostlivosti o ústnu dutinu a návštevou dentálnej hygieny kde sa pomocou ultrazvukového prístroja odstráni zubný plak a zubný kameň. Ak  však ochorenie ignorujeme, krv v umývadle môže prejsť do vážnejšej formy a tou je zápal parodontu (parodontitída). Toto ochorenie znamená , že zuby sa postupom času natoľko uvoľnia, že môžu aj vypadnúť. Navyše môžu prítomné baktérie cez zapálené tkanivo preniknúť do krvného obehu a odtiaľ do vnútorných orgánov. Pri ťažkom zápale ďasien dokonca okrem iného existuje aj vysoké riziko porážky a srdcového infarktu.

Dentálna hygiena pred zákrokom
Dentálna hygiena po zákroku

Prečo mi ustupujú ďasná?

Pozeráte sa do zrkadla a vidíte čoraz viac zo spodnej časti zubov? Tento jav sa často opisuje ako scvrkávajúce sa ďasná. Keď k tomu dôjde, korene zubov sa odhalia a môžu na ne pôsobiť škodlivé baktérie. Ak tento stav sprevádzajú začervenané, zapálené ďasná, ktoré pri čistení zubov krvácajú, pravdepodobnou príčinou bude raná fáza ochorenia ďasien. Odhalené krčky sa môžu zmeniť na citlivé, bolestivé alebo sa môžu infikovať. Jedna z ďalších príčin často krát obnažených krčkov býva zlá technika pri čistení zubov. Horizontálne drhnutie viac poškodí, ako pomôže. Obzvlášť vtedy, ak na kefku príliš tlačíme. Môžeme poškodiť aj samotný zub a na krčku vznikajú klinovité trhliny.

Ambulancia dentálnej hygieny LiliDent radí

Občasné krvácanie okolo jednotlivých zubov je často známkou toho, že by ste mali svoje zuby čistiť lepšie. V žiadnom prípade by ste nemali prestať s čistením zubov, aby ste zabránili krvácaniu, pretože infekcia ďasien sa bude len zhoršovať. Kvalitná domáca i profesionálna dentálna hygiena sú primárnym krokom k redukcii krvácajúcich ďasien. Je dokázané, že ľudia, ktorí chodia pravidelne na dentálnu hygienu, trpia zriedkavejšie ich zápalmi ako tí, ktorí túto povinnosť zanedbávajú.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.