Blog

Nebezpečné škrípanie zubami čiže BRUXIZMUS

Bruxizmus je možno definovať ako škrípanie, cvakanie zubov alebo rytmické sťahy (kontrakcie) žuvacích svalov prebiehajúce v spánku. Hlavnou príčinou je stres a nervové vypätie. Škrípanie môže vážne poškodzovať zuby, tie potom bývajú „obrúsené“, predné zuby sú opticky kratšie a pomyselne „zrezané“ do jednej roviny. So škrípaním zubov úzko súvisí aj citlivosť zubov, bolesti čeľustného kĺbu, bolesti hlavy (migrény) a veľmi často i nespavosť. Škrípanie zubov sa môže objaviť v ktoromkoľvek spánkovom štádiu, môže byť veľmi hlučné a značne obťažujúce pre vaše okolie.

Ochranná dlaha proti bruxizmu

Vzhľadom k tomu, že príčina bruxizmu stále nie je objasnená, neexistuje zatiaľ žiadny spôsob liečby. Jedným riešením je preto prevencia pomocou ochranných dláh, ktoré pre Vás zhotovíme v našej ambulancii. Ak práve vy trpíte nočným škrípaním a pociťujete niektoré z príznakov, neváhajte nás kontaktovať.

Pre zhotovenie ochranných dláh nás kontaktujte telefonicky na čísle 0951 566 022.

Budúce mamičky, pozor na zuby

Je dôležité hneď na začiatku tehotenstva vedieť, že samotné tehotenstvo a ani dojčenie automaticky neškodí vašim zubom! Zdravé zuby a ďasná, si milé mamičky, môžete udržať aj počas tehotenstva.

Je bežné že počas tehotenstva budúcim mamičkám viacej krvácajú ďasná?       

V tehotenstve môžu ďasná krvácať, ale takisto vôbec nemusia. Jeden z možných dôvodov zvýšenej krvácavosti  môžu byt aj hormonálne zmeny. Počas tehotenstva sa totiž zvyšuje hladina niektorých hormónov, konkrétne estrogénu a progesterónu. Ten ovplyvňuje zápalovú odpoveď organizmu na prítomný zubný povlak. Následne sa objavuje krvácanie a zápal ústnej sliznice, ktorý nazývame tehotenská gingivitída. Ďasná sčervenajú, opuchajú, sú citlivé na dotyk a často býva prítomný zápach. To  však môže mať aj negatívny vplyv na zdravotný stav dieťatka. Práve preto je starostlivosť o zuby a ďasná počas tehotenstva mimoriadne dôležitá.

Kedy je najvhodnejšie po rannej nevoľnosti alebo po konzumácii niečoho sladkého či kyslého si  vyčistiť si zuby?

V prípade nevoľností sú zuby vystavené atakom žalúdočných kyselín, čo môže viesť k erózii zubnej skloviny a následne zvýšenej citlivosti zubov, prípadne vzniku zubných kazov. Preto umývanie zubov hneď po zvracaní môže ešte intenzívnejšie narúšať už tak oslabenú sklovinu. Namiesto čistenia  je preto vhodnejšie si hneď ústa vypláchnuť čistou vodou. Zuby si je ideálne neumývať minimálne 30 minút po zvracaní. Takto dáte sklovine čas spamätať sa z kyslého prostredia.

Počas tehotenstva sa výrazné mení aj príjem stravy.  Má aj to vplyv na naše zuby?

Strava výrazne ovplyvňuje vývoj a mineralizáciu zubov, či už sa jedná o mliečny chrup alebo neskôr trvalý chrup dieťaťa. Povery, že dieťatko ženám odoberá vápnik zo zubov, ktoré sa tak pomaly „majú nárok pokaziť“, sú naozaj len povery. Ak by v skutočnosti vaše bábätko bolo takýto malý upír, ako prvé by vám vápnik ubudol z kostí a nie zo zubov. Vápnik je naozaj potrebný na budovanie kostí, no ten pochádza primárne z pestrej stravy matky, nie z jej tela a už vôbec nie zo zubov. Preto je počas tehotenstva veľmi dôležitá vyvážená strava bohatá na živiny. Vo výžive určíte  preto nezabúdajte  na mliečne výrobky, zelený čaj, syry, ryby, surovú zeleninu, ovocie a minerálne vody.

Dentálna hygiena pred zákrokom
Dentálna hygiena po zákroku

Môže mať ústna hygiena vplyv aj na naše  bábätko?

Ústne zdravie ovplyvňuje celý náš organizmus a v tehotenstve nie len náš. Bolo zistené, že existuje spojitosť medzi chronickými zápalmi ďasien a predčasným pôrodom, či nižšou pôrodnou hmotnosťou novorodencov. Preto starostlivosť o zuby a ďasná počas tehotenstva určíte nezanedbávajte!

V tehotenstve je dentálna hygiena veľmi dôležitá! V našej ambulancii dentálnej hygieny LiliDent vám okrem  ošetrenia poskytneme všetky potrebné informácie, poradíme vám s výberom zubnej kefky a iných pomôcok na čistenie zubov a medzizubných priestorov a taktiež vám odporučíme správnu techniku čistenia. Tešíme sa na vašu návštevu.

Dentálna hygiena je dôležitá aj počas pandémie

Mnohí z nás hľadajú odbornú pomoc pre svoje zuby, až keď je zle. Pre zdravý chrup však môžeme urobiť viac, než len raz za rok absolvovať prehliadku u zubára. Prevencia je vždy veľmi dôležitá, výnimkou nie je ani obdobie pandémie koronavírusu.

Prečo je dôležité udržať si zdravé zuby a ďasná počas pandémie Covid-19?

Od vypuknutia pandémie sa množstvo vecí zmenilo. Veci, ktoré bývali pre nás bežné sa stali vzácne. A tým nemyslím len možnosť nakupovať v obchodným centrách, dať si kávičku na terase, isť si zacvičiť… Obtiažnejšie bola alebo aj stále je návšteva dentálnych ambulancií, ktoré tiež pracovali v obmedzenom režime a množstvo z nich prijímalo pacientov len v urgentnom prípade. Niektorí ľudia oddiaľovali aj návštevu dentálnej hygieny, ktorá nie je dôležitá len z toho estetického hľadiska ale pre celkovú imunitu nášho organizmu. Je dokázané, že zdravé ďasná zohrávajú neoddeliteľnú súčasť celkovej ľudskej imunity.

Dentálna hygiena pred zákrokom
Dentálna hygiena po zákroku

Ako môže zápal ďasien vplývať na celkový organizmus?

Napríklad neošetrený zubný kaz, alebo zápal ďasna môže mať priamy vplyv na poškodenie obličiek, srdca, ciev a iných orgánov. Ovplyvňuje totiž ochorenia srdcovo-cievneho systému, onkologické ochorenia, cukrovku alebo aj chronickú obštrukčnú chorobu pľúc či astmu. Preto je z môjho pohľadu nesmierne dôležité už malým deťom vštepovať správnu techniku čistenia zúbkov. Samozrejme rodič by mal byť ten, ktorý je vzorom pre svoje dieťa a platí to obzvlášť pri správnej starostlivosti o ústnu dutinu. Nemôžeme niekoho učiť, čo sami nevieme.

Aktuálny trh ponúka široký výber zubných kefiek – od klasických manuálnych, cez elektrické, až po sonické. Ako si vybrať tú správnu?

Každý z nás má iné zuby, v inom postavení a preto aj výber pomôcok na ich čistenie je vždy individuálny. Ale v rámci správneho výberu zubnej kefky by ste mali mať na pamäti nielen tvar, tvrdosť zubnej kefky ale aj veľkosť vašich úst. Na správnu ústnu hygienu však zubná kefka nestačí. Základ správnej domácej ústnej hygieny by mali tvoriť tri veci: zubná kefka, dentálna niť a medzizubná kefka. Každá z týchto pomôcok má svoju vlastnú úlohu a priestor, ktorý vyčistí. Dôležitým bodom, v ústnej hygiene je aj pravidelná výmena zubných pomôcok. Napríklad zubnú kefku by sme mali meniť minimálne každé dva až tri mesiace a vždy po prekonaní infekčnej choroby. V opačnom prípade riskujeme návrat ochorenia či choroboplodných zárodkov v ústnej dutine.

Je pre zdravý úsmev potrebné aj každodenné vyplachovanie ústnou vodou?

Nie, ak si zuby čistíte naozaj dôkladne, dokonca si s pravidelným používaním ústnych vôd môžete aj uškodiť. Ani do zdravého oka si nekvapkáte pravidelne umelé slzy. Mnoho ústnych vôd obsahuje okrem iného aj alkohol a chronické vyplachovanie úst alkoholom môže mat za následok poškodenie slizníc. V prípade, že máte v ústach nejaký problém, môže byt správna ústna voda prospešným pomocníkom. Napríklad pri zápale ďasien, trhaní zuba alebo pri ortodontickej liečbe.

Ambulancia dentálnej hygieny Lilident radí

Ak si nie ste istí, či zubná kefka alebo technika čistenia, ktorú používate je pre vás tá správna, v našej ambulancii Vám ochotne poradíme a všetko dôkladne vysvetlíme :-).

Krvácanie ďasien je nebezpečný signál – nepodceňujte ho

Čo sú to zdravé ďasná?

Zdravé ďasná zohrávajú dôležitú úlohu  pre základ zdravého chrupu. Sú svetlo ružovej farby, pevné a majú vlnitý profil. Čo je však dôležité, zdravé ďasna nekrvácajú!

Prečo mi krvácajú ďasná?

Možno mnoho z náš pri čistení zubov, zbadá v umývadle spolu so zubnou pastou aj krv. Deje sa to však tak často, že nám to príde až bežné a sami seba presvedčíme, že o nič nejde. Ak vám krvácajú ďasná pri čistení zubou zubnou kefkou alebo zubnou niťou   nie je to normálne a ani zdravé. Bez ohľadu na to, kedy sa krvácanie objaví, ide o varovný signál. Keďže bolesť ďasien nepatrí medzi príznaky, ktoré sa objavia hneď, mnohokrát prehliadame aj ďalšie varovne signály sprevádzajúce zápal ďasien ako sú začervenanie, opuch, citlivosť. Dobrou správou však je, že ochorenie ďasien (gingivitída) je v skorom štádiu ešte zvrátiteľné, a to prostredníctvom lepšej každodennej starostlivosti o ústnu dutinu a návštevou dentálnej hygieny kde sa pomocou ultrazvukového prístroja odstráni zubný plak a zubný kameň. Ak  však ochorenie ignorujeme, krv v umývadle môže prejsť do vážnejšej formy a tou je zápal parodontu (parodontitída). Toto ochorenie znamená , že zuby sa postupom času natoľko uvoľnia, že môžu aj vypadnúť. Navyše môžu prítomné baktérie cez zapálené tkanivo preniknúť do krvného obehu a odtiaľ do vnútorných orgánov. Pri ťažkom zápale ďasien dokonca okrem iného existuje aj vysoké riziko porážky a srdcového infarktu.

Dentálna hygiena pred zákrokom
Dentálna hygiena po zákroku

Prečo mi ustupujú ďasná?

Pozeráte sa do zrkadla a vidíte čoraz viac zo spodnej časti zubov? Tento jav sa často opisuje ako scvrkávajúce sa ďasná. Keď k tomu dôjde, korene zubov sa odhalia a môžu na ne pôsobiť škodlivé baktérie. Ak tento stav sprevádzajú začervenané, zapálené ďasná, ktoré pri čistení zubov krvácajú, pravdepodobnou príčinou bude raná fáza ochorenia ďasien. Odhalené krčky sa môžu zmeniť na citlivé, bolestivé alebo sa môžu infikovať. Jedna z ďalších príčin často krát obnažených krčkov býva zlá technika pri čistení zubov. Horizontálne drhnutie viac poškodí, ako pomôže. Obzvlášť vtedy, ak na kefku príliš tlačíme. Môžeme poškodiť aj samotný zub a na krčku vznikajú klinovité trhliny.

Ambulancia dentálnej hygieny LiliDent radí

Občasné krvácanie okolo jednotlivých zubov je často známkou toho, že by ste mali svoje zuby čistiť lepšie. V žiadnom prípade by ste nemali prestať s čistením zubov, aby ste zabránili krvácaniu, pretože infekcia ďasien sa bude len zhoršovať. Kvalitná domáca i profesionálna dentálna hygiena sú primárnym krokom k redukcii krvácajúcich ďasien. Je dokázané, že ľudia, ktorí chodia pravidelne na dentálnu hygienu, trpia zriedkavejšie ich zápalmi ako tí, ktorí túto povinnosť zanedbávajú.

Bielenie zubov a načo si dať pozor

To akú farbu zubov máme, závisí od niekoľkých faktorov. Jedným z nich je aj  genetika, veľa ľudí má pôvodne žltobiele zuby, no veľký vplyv zohrávajú aj vonkajšie faktory ako fajčenie, konzumácia jedál a nápojov s vysokým obsahom farbív a cukrov. Pred niekoľkými desiatkami rokov sme si bielenie zubov nevedeli ani len predstaviť, dnes je už bielenie zubov bežným procesom. Existujú rôzne spôsoby, od domáceho bielenia zubov až po ambulantnú alternatívu – v našom článku sa dozviete všetko o týchto možnostiach.

Bielenie zubov doma (mechanické bielenia zubov)

Často krát v snahe  ušetriť a dosiahnuť  krásny biely úsmev siahame po  finančne menej náročnom domácom bielení  a k tomu internet, ktorý je dnes plný mnohých receptov. Hlavnými ingredienciami v týchto receptoch sú však potraviny, ktorých účinok funguje vďaka ich abrazivite (brúsnych látkach), v podstate toto mechanické čistenie spočíva v zoškriabaní nečistôt z povrchu zubov, s ktorými spolu s povlakom odstránite ale aj časť zdravej zubnej skloviny, ktorá sa prirodzene nedokáže na zuboch obnovovať čo teda znamená jej nezvratné poškodenie.

Abrazivá často používané na domáce bielenie zubov:

– sóda bikarbóna

– soľ            

– zubná pasta (s obsahom abrazív)

Bielenie zubov doma (chemické bielenia zubov)

Ďalšou metódou  je bielenie pomocou produktov, ktoré sú voľne dostupné najčastejšie v drogériách. Nie sú viazané na lekársky predpis v lekárňach takže zabezpečenie si takéhoto typu prípravku je pomerne veľmi  jednoduché. Najčastejšou účinnou látkou týchto chemických produktov je peroxid vodíka. Priama aplikácia čistého peroxidu je zdraviu nebezpečná, a z pohľadu zdravia absolútne vylúčená. Napriek tomu je možné peroxid vodíka (H2O2) nájsť v rôznych koncentráciách ako účinnú látku vo veľkom množstve príslušenstva na bielenie zubov. Takéto používanie a následné opakovanie procedúr potom výrazne oslabuje zubnú sklovinu a robí zuby krehkými a náchylnými na ochorenia a praskanie zubnej skloviny

Chemické produkty používané na domáce bielenie zubov:

– pasta na bielenie zubov 

– bielenie zubov priamou aplikáciou peroxidu 

– bieliace pero na bielenie zubov

– tvarovateľné bieliace pásiky na zuby 

AMBULANTNÉ bielenie zubov

V ambulancii sa chemické bielenie zubov vykonáva pomocou voľne nedostupných prostriedkov. Samotnému bieleniu  predchádza dôsledné kompletné vyšetrenie podľa ktorého sa potom odporúča typ bielenia.

Domáce bielenie zubov prebieha tak, že v ambulancii Vám vyrobia priehľadný plastový nosič, do ktorého si pacient sám doma aplikuje bieliaci gél. Nosič s gélom treba nosiť niekoľko hodín denne – najlepšie v spánku,  pokiaľ nedosiahnete požadovaný stupeň vybielenia.

Ambulantné bielenie zubov sa vykonáva v ambulancii a trvá cca 90 minút.  Na ďasná sa nanesie tekutý  koferdam čo znamená ochranná membrána aby sa zabránilo kontaktu účinnej látky s mäkkými tkanivami (ďasnami). V ďalšom kroku sa nanesie vrstva bieliaceho gélu v troch  fázach, ktorá pôsobí na zuby po 15 minút. Po ukončení  bielenia sa nanáša  fluoridový gél pre zníženie citlivosti a ochranu zubov.

Ambulantné bielenie zubov pred zákrokom
Ambulantné bielenie zubov pred zákrokom
Ambulantné bielenie zubov po zákroku

Ambulancia dentálnej hygieny LiliDent radí

Zuby nie sú ako vlasy, že ak sa raz poškodia tak  znovu, dorastú. Pri zuboch je situácia iná. Poškodená sklovina sa neobnoví. Preto pred bielením nepodceňujete konzultáciu s odborníkom. Poradiť sa a navštíviť dentálnu hygienu je vždy lepší prístup k zubom, ako veriť reklamným prípravkom, či domácim radám. Nielenže sa vyhnete poškodeniu vašich zubov, ale pomôže vám nájsť najlepší možný spôsob, ako mať zuby zdravé a poradí vám najvhodnejší  spôsob bielenia pre vás.

Nová a moderná ambulancia DENTÁLNEJ HYGIENY v Považskej Bystrici

Hovorí sa, že zuby máme iba jedny a preto by sme sa o ne mali dôkladne starať. Často však ústnu hygienu podceňujeme, čím dávame priestor vzniku ďalších problémov. Najlepšou prevenciou pred vznikom zubných ochorení je pravidelná návšteva dentálnej hygieničky. Komplexné služby pre dospelých a detských pacientov ponúka aj novootvorená ambulancia dentálnej hygieny LiliDent.

Ambulanciu nájdete v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici (prízemie detskej polikliniky). Za krátky čas si našla mnoho spokojných klientov, ktorí oceňujú najmä individuálny prístup. Snažíme sa zabezpečiť čo najpríjemnejší a najpohodlnejší priebeh ošetrenia dentálnej hygieny. Naším cieľom je, aby každý pacient z našej ambulancie odchádzal spokojný a aby sa na ďalšiu návštevu u nás tešil, – povedala dentálna hygienička Bc. Lívia Chlebanová Némová, ktorá zdôraznila dôležitosť pravidelných ošetrení. Dentálna hygiena je najefektívnejšia a najlacnejšia forma prevencie pred vznikom zubných kazov, zápalov ďasien a iných ochorení. Dospelé osoby by mali tak isto ako deti navštevovať dentálnu hygienu pravidelne, najlepšie dva krát do roka, v určitých prípadoch aj častejšie.

Vhodná už aj pre najmenších

Dentálna hygiena nie je len záležitosťou pre dospelých, vhodná je už po prerezaní mliečneho chrupu. V takýchto prípadoch sú však návštevy zamerané najmä na podávanie informácií rodičom, ako sa majú starať o zúbky svojich ratolestí. Pravidelné ošetrenia u nás by mali absolvovať deti od šiestich rokov. Mnoho ľudí sa dentálnej hygieny bojí, treba však povedať, že vo väčšine prípadov ide o úplne bezbolestný úkon – uviedla Bc. Lívia Chlebanová Némová. Obávať sa netreba ani v tomto období, keď je zhoršená pandemická situácia, každé vyšetrenie má svoju postupnosť. Vyšetrenie robíme za prísnych hygienických opatrení. Každý pacient si ako prvé vypíše anamnestický lístok, čím môžeme  zabezpečiť bezproblémový a bezpečný priebeh celého ošetrenia. Následne sa spraví krátke no dôkladné vyšetrenie stavu ústnej dutiny. Zisťujeme, aký problém pacient má a spoločným rozhovorom prichádzame na jeho príčiny. Našou úlohou je pacientovi vysvetliť miesta v jeho ústach, ktoré sme zaznamenali ako najproblematickejšie . Každému pacientovi vyberieme tie najvhodnejšie  pomôcky , ktoré mu vysvetlíme a ukážeme ako ich správne používať  pre domácu starostlivosť, aby sa tak mohol vyhnúť opätovným problémom . Následne nasleduje samotné ošetrenie.  – vysvetlila dentálna hygienička.

Pestrá ponuka

Dentálnu ambulanciu LiliDent môžete navštíviť aj v prípade, ak máte záujem o iné úkony. Naša ponuka nie je len o odstránení zubného kameňa, ale robíme aj výkony ako pečatenie, estetika, lepenie šperkov či bielenie zubov. To vykonávame vždy až po prvotnej konzultácii s pacientom, keď mu individuálne vysvetlíme, ako bielenie prebieha, čo vyžaduje, ako zuby reagujú a kedy nie je vhodné ho vykonávať. Najčastejšie obavy klientov sa týkajú práve poškodenia zubnej skloviny. V našej ambulancii používame iba vysokokvalitné, účinné a profesionálne materiály, ktoré sú absolútne bezpečné. Po návšteve u nás sa tak môžete už iba tešiť z nového, žiarivého úsmevu, – priblížila dentálna hygienička.

Telefonicky aj on-line

Ak ste sa rozhodli pre návštevu novej a modernej ambulancie dentálnej hygieny LiliDent, stačí sa objednať telefonicky na čísle 0951 566 022 alebo online na webovej stránke www.lilident.sk . Okrem krátkych čakacích termínov vás poteší aj profesionálny prístup a kvalitné vybavenie.