Bielenie zubov a načo si dať pozor

To akú farbu zubov máme, závisí od niekoľkých faktorov. Jedným z nich je aj  genetika, veľa ľudí má pôvodne žltobiele zuby, no veľký vplyv zohrávajú aj vonkajšie faktory ako fajčenie, konzumácia jedál a nápojov s vysokým obsahom farbív a cukrov. Pred niekoľkými desiatkami rokov sme si bielenie zubov nevedeli ani len predstaviť, dnes je už bielenie zubov bežným procesom. Existujú rôzne spôsoby, od domáceho bielenia zubov až po ambulantnú alternatívu – v našom článku sa dozviete všetko o týchto možnostiach.

Bielenie zubov doma (mechanické bielenia zubov)

Často krát v snahe  ušetriť a dosiahnuť  krásny biely úsmev siahame po  finančne menej náročnom domácom bielení  a k tomu internet, ktorý je dnes plný mnohých receptov. Hlavnými ingredienciami v týchto receptoch sú však potraviny, ktorých účinok funguje vďaka ich abrazivite (brúsnych látkach), v podstate toto mechanické čistenie spočíva v zoškriabaní nečistôt z povrchu zubov, s ktorými spolu s povlakom odstránite ale aj časť zdravej zubnej skloviny, ktorá sa prirodzene nedokáže na zuboch obnovovať čo teda znamená jej nezvratné poškodenie.

Abrazivá často používané na domáce bielenie zubov:

– sóda bikarbóna

– soľ            

– zubná pasta (s obsahom abrazív)

Bielenie zubov doma (chemické bielenia zubov)

Ďalšou metódou  je bielenie pomocou produktov, ktoré sú voľne dostupné najčastejšie v drogériách. Nie sú viazané na lekársky predpis v lekárňach takže zabezpečenie si takéhoto typu prípravku je pomerne veľmi  jednoduché. Najčastejšou účinnou látkou týchto chemických produktov je peroxid vodíka. Priama aplikácia čistého peroxidu je zdraviu nebezpečná, a z pohľadu zdravia absolútne vylúčená. Napriek tomu je možné peroxid vodíka (H2O2) nájsť v rôznych koncentráciách ako účinnú látku vo veľkom množstve príslušenstva na bielenie zubov. Takéto používanie a následné opakovanie procedúr potom výrazne oslabuje zubnú sklovinu a robí zuby krehkými a náchylnými na ochorenia a praskanie zubnej skloviny

Chemické produkty používané na domáce bielenie zubov:

– pasta na bielenie zubov 

– bielenie zubov priamou aplikáciou peroxidu 

– bieliace pero na bielenie zubov

– tvarovateľné bieliace pásiky na zuby 

AMBULANTNÉ bielenie zubov

V ambulancii sa chemické bielenie zubov vykonáva pomocou voľne nedostupných prostriedkov. Samotnému bieleniu  predchádza dôsledné kompletné vyšetrenie podľa ktorého sa potom odporúča typ bielenia.

Domáce bielenie zubov prebieha tak, že v ambulancii Vám vyrobia priehľadný plastový nosič, do ktorého si pacient sám doma aplikuje bieliaci gél. Nosič s gélom treba nosiť niekoľko hodín denne – najlepšie v spánku,  pokiaľ nedosiahnete požadovaný stupeň vybielenia.

Ambulantné bielenie zubov sa vykonáva v ambulancii a trvá cca 90 minút.  Na ďasná sa nanesie tekutý  koferdam čo znamená ochranná membrána aby sa zabránilo kontaktu účinnej látky s mäkkými tkanivami (ďasnami). V ďalšom kroku sa nanesie vrstva bieliaceho gélu v troch  fázach, ktorá pôsobí na zuby po 15 minút. Po ukončení  bielenia sa nanáša  fluoridový gél pre zníženie citlivosti a ochranu zubov.

Ambulantné bielenie zubov pred zákrokom
Ambulantné bielenie zubov pred zákrokom
Ambulantné bielenie zubov po zákroku

Ambulancia dentálnej hygieny LiliDent radí

Zuby nie sú ako vlasy, že ak sa raz poškodia tak  znovu, dorastú. Pri zuboch je situácia iná. Poškodená sklovina sa neobnoví. Preto pred bielením nepodceňujete konzultáciu s odborníkom. Poradiť sa a navštíviť dentálnu hygienu je vždy lepší prístup k zubom, ako veriť reklamným prípravkom, či domácim radám. Nielenže sa vyhnete poškodeniu vašich zubov, ale pomôže vám nájsť najlepší možný spôsob, ako mať zuby zdravé a poradí vám najvhodnejší  spôsob bielenia pre vás.